O nama

Početak.....prve sadnice lavande zasadili smo prije tri godine. Iz hobija, zabave, ponajviše znatiželje. Kako u Podravini izgleda "tunel" lavandina cvijeta? Da li je nestvarno ljubičast kao na fotkama iz Istre, Srednje Dalmacije ili sa nepreglednih polja u Francuskoj, Grčkoj, Španjolskoj?

A kakve li su tek oči boje lavande...

Na malom obiteljskom imanju u Starom Gracu, između Virovitice i Pitomače na granici Slavonije i Podravine, zasadili smo dvije tisuće lavandinih sadnica. I već prve godine potop, višemjesečna kiša koju lavanda nije podnijela - dobar dio je strulio. Dio smo odmah podsadili i već slijedeće godine rezultat je bio vidljiv. Lavanda se "raširila", podravska zemlja je položila ispit. Kombinacija dalmatinskog cvijeta i pitomog podneblja funkcionira.

Prva berba, odnosno žetva, je vrijedno iskustvo u poslu neuobičajenom za ovaj kraj. Tisuće žuto-crnih bumbara koji su začuđujuće miroljubivi, da li opijeni mirisom lavande ili zadovoljni svojom berbom, ne znam. Ne ometaju žeteoce i to je bitno, ne "bockaju".

Da ne zaboravim "tunel"!! E, i on se ukazao druge godine i lijep je za vidjeti. Lavande sa gračanskog polja ima diljem Hrvatske. Nešto malo konfekcionirano, prigodno. Namjera je bila ovo polje pretvoriti u mali OPG. Bez pritiska, po malo, rekli bi Dalmatinci.

Drava, Aršanjske kleti, gorice prepune vinskog zrna. I lavanda...primamljivo "društvo", izgledom, okusom i mirisom.

Proizvodi sa našeg polja mirišu u brojnim domovima, uredima, automobilima Lijepe naše, Austrije, Njemačke, BiH, Slovenije. Probni suveniri su i u Dubaiju, možda i Emirati prepoznaju opojne vrijednosti ovog, po svemu, neobičnog i opojnog cvijeta.

U tijeku je izrada novih proizvoda koji će doprinijeti promociji prepoznatljivosti ovog slavonsko-podravskog kraja.

Nešto čime ćemo nastojati oslikati srce i dušu vrijednih ljudi koji u ovim turbulentnim vremenima crpe i zadnje atome volje i snage kako bi osigurali egzistenciju sebi i svojim obiteljima.

I nije, sigurno, prioritet čista komercijalizacija cijele priče. Materijalna korist iz cijelog projekta nije ono što će dati punu zadovoljštinu samo pukom realizacijom.

Bogatstvo lavande nudi puno….puno više!!!